TALITHA KUM!!

ke
23. března 2016

TALITHA KUM? Ptáte se co to je, nebo co to znamená? Jestli to něco znamená vlastně ani nevím, ale vím moc dobře co to je za místo a kde to je, protože to na mě udělalo hluboký dojem. Proto jsem se rozhodl, tomuto místo, které vám hned popíši věnovat pár řádků samostatně.
Poté co jsem opustil Etiopii a vstoupil do Keni, přejel autobusem 500km, kde hrozilo nebezpečí od somálských gangů Aš – Šabab, poté co jsem asi 5x překročil rovník tam a zase zpět, poté co jsem viděl spousty zvířat volně v divočině, které u nás vidíte pouze v ZOO, jako zebry, žirafy, prasata bradavičnatá, antilopy, gazely, buvoly a hlavně slona (kterého spousta Keňanů nikdy neviděla), jsem dojel do města Nyahururu. Blížil se večer a já hledal na kraji města místo na přespání, místo kde si mohu postavit stan. Lidé mě odkázali na nedaleký hotel Hippo, který prý nechá zadarmo na pozemku přespat turisty ve vlastním stanu (prý to nemohu minout - velká červená cedule cca 400m). Ceduli jsem nenašel, ale co jsem našel, byl Dětský domov TALITHA KUM. Když jsem se u brány optal, zda je na velkém pozemku s trávou možno 1 noc přespat, byl jsem zatlačen i s kolem dovnitř aniž bych dostal odpověď. Byl jsem, poté seznámen s církevními sestrami, které to tam vedou, a s nabídkou, že mohu zůstat, jak dlouho chci, či potřebuji a to nikoli ve stanu, ale v samostatném domku a s postelí.
Nakonec jsem zde strávil 3 dny a prožil zážitky, na které opravdu jen tak nezapomenu. A tedy co že to TALITHA KUM přesně je! Je to jak jsem již napsal - Dětský domov veden řádem církevních sester, který se stará celkem o více jak 70 dětí ve věku od 4 po 22 let, kteří přišli o rodiče kvůli HIV, které se sami s HIV narodili!! Ano, všechny děti,  které v tomto domově jsou  - jsou HIV pozitivní.  Byly ze strachu z nemoci vyloučeny ze své komunity, klanu a bez podpory rodiny skončily na ulici s nepříliš optimistickými výhledy. TALITHA KUM je tady jejich nový domov, který za pomoci sbírek byl v roce 2005 otevřen. Je to neskutečné místo, nádherně postavené, klidné a s úžasnou atmosférou. Děti na tomto místě jsou úžasné – plné elánu, života a dobré nálady. Neustále úsměvné a dobrosrdečné. Kolo jsem si mohl se vším rozloženým nechat ležet na zemi uprostřed všech a neztratila se mi ani sirka, naopak mi děti nosily věci, zda něco nepotřebuji. Byl jsem zde svědkem jak každé ráno po 5.hod. vstávají, uklidí si svoji bytovou jednotku, umyjí boty, nasnídají se, jdou na mši, na povinné prášky a hurá do školy. Pak návrat a svačina, spoustu dalších povinností a večer čas na hry, zábavu a domácí úkoly. Abych se zde já jako jediný neválel, když všichni tak pilně pracují, pomáhal jsem každý den od rána až do pozdního odpoledne v kuchyni a vařil s kuchaři pro celkem asi 100 lidí. A tam se také naučil a dozvěděl spoustu o keňské gastronomii. Trávil jsem spoustu času s dětmi, které byly opravdu úžasné, a občas vedl dlouhé rozhovory se sestrami, které byly úžasné, patřil jim můj velký obdiv za vše, co tu provádějí. Protože vybudovat toto místo od píky, sehnat sponzory a dary i přes nevoli ostatních kvůli strachu a panice z nemoci, starat se o toho místo a děti 24h/ 7 dní v týdnu, celý rok – je ohromná síla a vůle.

Když jsem po 3 dnech toto místo opouštěl, nechalo ve mě spoustu pocitů a zážitků a taky trochu jiného pohledu na svět. Zažil jsem zde spoustu srandy jak s dětmi, s personálem, tak se sestrami a dozvěděl se spoustu věcí. Když jsem i přes jejich nesouhlas nakonec odjížděl a nezůstal ještě déle, jak si přáli, loučil se se mnou celý domov a vybavili mě na cestu, abych po cestě neumřel hlady. U brány mi pak děti mávaly tak dlouho, dokud jsem na kole nezmizel za kopec.

Jak jsem již psal, toto místo ve mě nechalo spoustu zážitků a pocitů. Hrozně moc jim fandím, aby se jim dařilo dále toto místo provozovat a zvelebovat, je to obdivuhodné co tam vše dokázali. Jsem velice vděčný, že jsem měl možnost na toto místo na čas vstoupit, nahlédnout a strávit s nimi ten čas, byl to velice silný zážitek. A při odjezdu jsem zjistil, že velká – červená a těžko přehlédnutelná cedule hotelu Hippo je hned za dětským domovem. A to jsem ji předtím nenašel. Jestli to je náhoda či ne, nad tím už polemizovat nebudu, ať tak či tak – jenom dobře.

Pokud by vás to místo jen pro zvědavost zajímalo více, zde je odkaz (je to v angličtině):
http://www.talithakum-kenya.org/

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací Potvrdit